„STANDARD” ADA KOMMUNÁLIS KÖZVÁLLALAT

Vizellátás Adán és Moholon

Ada és Mohol települések központi vízhálózatára rákapcsolt lakosainak vízellátását 6 kút biztosítja, amelyből 2 állandóan működik, míg 4 kút csak szükség esetén üzemel, amikor valamilyen tényező miatt probléma lép fel a rendszeres vízellátásban (általában a nyári hónapokban). A két centrális kút Ada és Mohol között helyezkedik el a központi vízműtelep keretein belül, míg a segéd kutak Ada (két kút) és Mohol (két kút) különböző részein találhatók.

A kutak 52 és 136 méter mélység közötti vízadó rétegeket csapolják (Általános vízadó komplexum). Évente kb. 800.000 m3 víz kerül kitermelésre. A beépített vízpumpák egyenkénti kapacitása 11 és 26 l/s között van. A pumpák működése a vízvezetékben fellépő nyomás alapján van szabályozva. A víz fertőtlenítés után (klórozás) jut a fogyasztókhoz.

Országunkban az ivóvíz minőségi követelményeit az ivóvíz higiéniai minőségéről szóló szabályzat tartalmazza, amely a JSZK Hivatalos Lap 42/98 és 44/99 számjaiban jelent meg. A szabályzat előírja az ivóvíz mikrobiológiai, fizikai, fizika-kémiai, kémiai és radiológiai jellemzők határértékeit. Összehasonlítva a hazai szabályzat és az Európai Unió erre vonatkozó irányelvét megállapítható, hogy egyes jellemzők esetében a hazai szabályzat szigorúbb határértékeket ír elő.

A vízellátó rendszer vízminőségét a nagykikindai Közegészségügyi Intézet rendszeresen ellenőrzi. Mikrobiológiai elemzések alapján az ivóvíz megfelel a szabályzat határértékeinek, viszont egyes kémiai jellemzők átlépik a szabályzatban előírt értékeket. Ezek a paraméterek: szín, szervesanyag-tartalom és arzén, valamint esetenként vezetőképesség, ammónia és vas. A víz vegyi összetételét a vízadó réteg földtani tulajdonságai határozzák meg, ezért a víz tisztítása nélkül nem lehet megfelelni a szabályzatban előírt határértékeknek. Sajnos Vajdaság vízföldtani adottságai olyanok, hogy a községek 85%-ban nem felel meg az ivóvíz a szabályzatban előírt minőségnek.

Jelenleg folyamatban van egy a központi vízműtelep keretein belül található új kút üzembehelyezéséhez szükséges engedélyek beszerzése. A kút üzembehelyezésével Ada és Mohol települések vízszolgáltatása kizárólag a központi vízműtelepről történne. Ez összhangban van „Ada és Mohol települések vízellátási koncepciója” tervdokumentummal, amely vízgyár építését látja elő.

 

Hírek

2019. szeptember 10.
2019. július 11.
2019. május 30.

Kapcsolat

„Standard” ada kommunális közvállalat

 8. oktobra 1 | 24430 Ada

 024/851-834

 063/10-29-433

 jkpstandardada@gmail.com

Hírek

2019. szeptember 10.
2019. július 11.
2019. május 30.

Közbeszerzés

2017. december 05.
2017. november 24.

ADA Község

© 2017 Javno komunalno preduzeće ,,Standard’’ Ada

Please publish modules in offcanvas position.